Bezlepková limetková kolečka

 

INGREDIENCE - na těsto

70 g cukr moučka

210g mouky (bílá směs Doves Farm)

140g másla

1 žloutek

INGREDIENCE - na krém

400 ml mléka

100 ml limetkové šťávy (cca 5 ks)

Kůra ze 2 limetek

Kůra z limetky - na ozdobení

120g cukru moučka

1 riccota (nebo 1 máslo dle vašich chutí)

100 g másla (nedávat pokud místo riccoty použijete máslo)

100g kukuřičného škrobu

POSTUP

všechny suroviny smícháme a hněteme dokud těsto není kompaktní. Dáme cca na 1 hodinu zabalené ve folii do lednice. Pak vyválíme na cca 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Já si těsto trochu podsypala, ikdyž jsem válela na silikonové podložce, ale pokud si podsypete, tak se vám bude i lépe vykrajovat :o) Předehřejte si troubu a dejte kolečka na plechu vyloženém pečícím papírem péct. Pečte jen do zrůžovění ! Kolečka po vyndání z trouby nechte na plechu vychladnout. Pokud to neuděláte, tak se vám s velkou pravděpodobností zlomí. Po vychladnutí se s nimi nádherně pracuje. Já je pak nechala přes noc v lednici a druhý den byla NEJLEPŠÍ a krásně se dala plnit :o) Byla jsem opravdu překvapená, protože linecké jsem už zkoušela několikrát, ale vždy katastrofa - moučné a drolivé. Myslím si, že je to tou moukou. Ve směsi je tapioková mouka a o té sem četla, že je velmi podobná té pšeničné !

Kolečka máme hotová a je třeba se vrhnout na krém. Smíchejte mléko, sťávu z limetek, kůru z limetek a kukuřičný škrob. Prostě jako když vaříte puding. Vařte vše do zhoustnutí. Pak nechte vychladnout-na lince, nedávat do lednice. Nejlépe přes noc společně s kolečkama:o) Ještě si na linku vyndejte máslo at má stejnou teplotu jako pudinkový základ, protože pokud máslo nemá stejnou teplotu, tak by se krém mohl pak při šlehání srazit. Pudink vám jistě bude připadat kyselý, ale nezapomínejte, že ho ještě budeme sladit a míchat s riccotou a máslem:o)

Takže máme kolečka, základ pro krém a jedeme dál :o) Pudinkovou směs  zasypeme moučkovým cukrem a důkladně prošleháme. Pěkně na vysoké otáčky, at se krém spojí a je hladký. Pak po KOUSCÍCH za stálého šlehání přidáváme 100 g másla a  po lžicích riccotu. Pokud se rozhodneme riccotu nepoužít a použijete kostku másla, tak máslo přidávejte po kouscích a každý ten kousek do krému zašlehat. Vznikne vám tak limetkový máslový krém. Je hutnější a težší....s ricotou je krém vzdušnější a svěží :o)

No a můžeme slepovat. Já si krém dala do plnícího pytlíku a stříkala na kolečka. Nahoře jsem udělala malý bobek a posypala kůrou z limetek. Kolečka jsem si uložila do krabičky a ráno druhý den jsem jí otevřela. Byla to nádhera, najednou jsem ucítila vůni limetek...osvěžující, jemnou...no prostě nádhera. Určitě si je zkuste :o)

 

Bezlepková limetková kolečka

přebytek krému

Datum: 23.12.2012 | Vložil: pro Marcelu

S krémem není problém, já si ho dokonce zamrazila :o) Jen před použitím jsem si ho znovu našlehala, aby povolil. S tou gramáží jste mě zaskočila. Riccotu jsem koupila v Albertu v kelímku, ale pravděpodobně má jistě něco okolo těch 200g. Zítra na ní mrknu v obchodě a gramáž doplním!

přebytek krému

Datum: 21.12.2012 | Vložil: marcela

Právě jsem dodělala kolečka. Všechno šlo výborně, akorát mi zbylo poměrně hodně krému. Napadlo mě upéci ještě jednu dávku koleček, nevím však jestli krém můžu dát do lednice a použít druhý den? Cukroví ještě není naleželé, takže chuťově nevíme, nicméně na pohled vypadá perfektně a krém jsme ochutnali a je skvělý. Možná dotaz riccota má mít 200g?

Přidat nový příspěvek